Crostini

Crostini zijn erg populair in Italië als appetizer, de naam verwijst naar het roosteren van de broodjes boven een – liefst – open vuur, waarna er allerlei toppings op worden gedaan. Hieronder enkele suggesties:

1. Crostini Caprese

2 bollen (buffel)mozzarella
3 roma tomaten of tasty-tom tomaten (lekker rijp!)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte balsamico-azijn
peper, zout
1 flinke bos basilicum

Snij de mozzarella in plakjes. Meng de olie, azijn, peper en zout door elkaar. Laat de mozzarella hier even in marineren.
Snij de tomaten in plakjes.
Leg op elke crostini een plakje mozzarella, hierop een plakje tomaat, en garneer met basilicum.

2. Crostini Carpaccio
150 gram carpaccio (dun gesneden rauw rundvlees, kant en klaar bij supermarkt)
wat olijfolie
dunne plakjes Parmezaanse kaas
plakjes kleine zwarte olijven zonder pit

Beleg de crostini met carpaccio. Druppel er een klein beetje olie op. Leg hierop een dun plakje Parmezaanse kaas. Garneer een plakje olijf.

3. Crostini alla contadina 
200 g kippenlevertjes
1 uitje, fijn gehakt
1 teentje knoflook, fijn gehakt
1 eetlepels olijfolie
2 ansjovisfilets (uitgelekt) (kan eventueel ook zonder ansjovis, dan wat zout toevoegen)
scheutje witte wijn
1 eetlepel kleine kappertjes

Maak de kippenlevertjes schoon. Verwijder vliesjes en gedeelten die een groenig kleurtje hebben. Verhit de olie en bak de levertjes met de fijngehakte ui en de knoflook in een koekenpan tot alles een mooie kleur heeft. Doe de ansjovisfilets en een scheutje witte wijn erbij. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat alles nog plm. 8 minuten garen.
Maak het kippenlevermengsel fijn door te hakken met een koksmes, door de keukenmachine of prakken met een vork. Kijk wat jij zelf het lekkerste vindt. Meng de kappertjes door de kippenlevers. Als de massa te dik is doe er van een beetje water bij. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de kippenlever-crostini op kamertemperatuur.

4. Crostini fegatini al burro
3 flinke kippenlevertjes
100 gram zachte boter
versgemalen peper, zout
kappertjes
scheutje witte wijn

Maak de kippenlevertjes schoon. Pocheer ze in een bodempje witte wijn. Pureer ze en roer ze met de boter tot een gladde pasta. Maak op smaak met peper en zout.
Besmeer de crostini met de kippenleverpasta en garneer met een kappertje.

5. Crostini met zwarte olijventapenade en Parma ham
4 plakken Parma ham
dunne plakjes Parmezaanse kaas (met dunschiller of kaasschaaf)
100 a 150 gram zwarte olijven tapenade (Je kunt de tapenade kant en klaar kopen of zelf maken)


Tapenade:
100 gram zwarte olijven zonder pit
2 ansjovisfilets
1 eetlepel kappertjes (uitgelekt)
1 teentje knoflook
1 eetlepel fijngesneden basilicum
1 a 2 eetlepels olijfolie
peper
Pureer bovenstaande ingrediënten grof in de keukenmachine of staafmixer. Eventueel nog wat meer olijfolie of peper.
Besmeer de crostini met de tapenade. Leg er een stukje Parma ham op en garneer met een plakje Parmezaanse kaas.

6. Crostini met roomkaas en zwarte olijventapenade
100 gram verse roomkaas naturel
zwarte olijventapenade (zie recept hierboven)
wat fijngehakte bieslook

Besmeer de crostini met de roomkaas. Smeer hierover vervolgens wat olijventapenade en garneer met de bieslook.

7. Crostini met tomaten en basilicum
3 vleestomaten of tasty-tom tomaten (ze moeten goed rijp zijn)
3 eetlepels gehakte basilicum
versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
2 eetlepels olijfolie

Tomaten in superkleine blokjes snijden. Vermengen met basilicum, peper, zout en olijfolie. Crostini hiermee beleggen.

8. Crostini met puree van geroosterde paprika en geitenkaas
2 geroosterde rode paprika’s uit pot
1 eetlepel olijfolie
100 gram zachte romige geitenkaas

Laat de paprika’s goed uitlekken. Verwijder eventuele pitjes en zwarte velletjes. Snij de paprika’s in stukken en pureer ze in de keukemachine of staafmixer.
Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de gepureerde paprika hierin plm. 2 minuten onder voortdurend roeren. Laat afkoelen.
Besmeer de crostini met de gepureerde paprika. Snij de geitenkaas in dunne plakjes. Leg op elke crostini één of twee plakjes geitenkaas.

9. Crostini met filet americain en kwarteleitje
200 gram filet americain
10 kwarteleitjes of 4 gewone eieren
kappertjes en peterselie om te garneren

Kwarteleitjes of gewone eieren hard koken. Laten afkoelen en pellen.
Crostini besmeren met filet americain. Beleggen met half kwarteleitje (snijkant naar boven) of een partje hardgekookt ei.
Garneren met wat kappertjes en peterselie.

10. Crostini met peer, gorgonzola en honing
2 rijpe , maar stevige peren (als ze erg groot zijn is 1 peer ook genoeg)
150 gram gorgonzola
vloeibare honing

Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snij de peren in dunne plakjes. Bestrijk de crostini met gorgonzola. Verdeel de partjes peer over de gorgonzola. Druppel op elke crostini wat vloeibare honing.

11. Crostini met blauwe kaas en tomaat
8 sneetjes stokbrood
1 teentje knoflook (geperst)
2 eetl olijfolie
100 gram blauwe kaas (verkruimeld)
2 tomaten in dunne plakken
zout, zwarte peper

Helft van de kaas over de crostini verdelen.
Plakjes tomaat erover verdelen en dan weer de rest van de kaas.
Wat zout en peper erover en 4-5 minuten onder een warme grill tot de kaas smelt en een bruine kleur krijgt.

12. Crostini met pesto en gebakken champignons
100 gram groene pesto
200 gram champignons
2 eetlepels olijfolie
peper, zout
blaadjes rucola om te garneren

Maak de champignons schoon. Snij ze in plakjes en bak ze op hoog vuur bruin in de olie. Maak op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.
Besmeer de crostini met de pesto. Leg hierop wat gebakken champignons en garneer met een blaadjes rucola.