Gestoofde rundersukade

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 Ierse sukadelapjes à 180 gram
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram ganzenvet (of olijfolie)
  • 300 ml droge witte wijn
  • ½ winterwortel, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • ½ prei, fijngesneden
  • 1 kleine stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 1 liter kippenbouillon (vers of van tablet)
  • 2 laurierblaadjes
  • bospeen, bleekselderij, gepelde kastanjes, schorseneren, artisjokken, zwarte olijven op olie en aardappel
  • versgemalen peper en zout

Bereidingswijze

Bestrooi de Ierse sukadelapjes met peper en zout en wentel ze door de bloem. Bak ze in het ganzenvet aan beide kanten bruin.
Haal ze uit de pan en bak in dezelfde pan de gesneden winterwortel, sjalot, prei en bleekselderij zonder deze te laten kleuren. Blus af met de witte wijn en voeg de bouillon en laurierblaadjes toe.
Breng het geheel aan de kook, leg de Ierse sukadelapjes erin, dek de pan af en laat dit minstens 2 uur in een oven van 150˚C garen. Haal de sukadelapjes uit het stoofvocht, druk het stoofvocht door een zeef en laat het stoofvocht tot de helft inkoken tot een lekker jus. Leg de sukadelapjes wel in een laagje stoofvocht zodat ze niet uitdrogen. In de tussentijd de groente in een beetje ganzenvet licht bakken en met een flinke scheut kippenbouillon afblussen. Laat de groente afgedekt 15 minuten zachtjes stoven.
Verdeel de groente over de borden, leg er een Iers sukadelapje op en schep er de jus omheen.