Gebakken Pieterman met groene curry en paksoy
Ingrediënten (voor 2 personen)
voor de rijst- en groentebereiding
- olijfolie
- 200 g wilde rijst
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 2 el sesamzaadjes
- 2 limoenblaadjes
- 4 dl water of groentebouillon
- sesamolie
- paksoi
- 1 venkel
De currysaus
- 1 el groene currypasta
- 1 sjalot
- 1 stengel citroengras
- 30 g gember
- 1/2 limoensap
- platte peterselie
- 2 limoenblaadjes
- 2,5 dl noilly prat
- olijfolie
- vissaus
- optioneel: kokosmelk
Voor de vis
- olijfolie
- peper & zout
- 400 g pieterman
Bereiding
Voor de rijst en groenten
Stoom de venkel en paksoi gaar in ongeveer 20 minuten. Duw er een mesje in om te zien of de groenten gaar zijn.
Snipper de sjalot. Doe olijfolie in een stoofpot en snipper de sjalot daarin glazig. Doe er de wilde losse rijst bij. Ik hem de rijst uit het kookzakje gehaald. Laat de korrels kort meebakken. Voeg bouillon of water toe. Gebruik dubbel zoveel vocht als rijst. Voeg een limoenblaadje bij de rijst en laat nog 20 minuten sudderen. Zet het deksel op de kom, maar kijk af en toe of de rijst niet aanbakt. Voeg indien nodig extra water of bouillon toe.
Werk de rijst af met wat vissaus, enkele druppels sesamolie en sesamzaadjes. Hou de rijst warm.
De currysaus
Snipper de sjalot aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg de limoenblaadjes en citroengras bij de sjalotten. Kneus het citroengras zodat het extra aroma afgeeft. Schil de gemberknol en rasp hem bij de stukjes sjalot.
Doe een goede eetlepel currypasta in de pot en schenk er de witte wijn bij. Laat de saus 10 minuten pruttelen op zacht vuur en giet dan door een zeef. Druk alle smaak uit de ingrediënten die achterblijven in de zeef.
Doe de gezeefde saus opnieuw in een pot en druppel er vers limoensap en Thaise vissaus bij.
Hak de peterselie grof en roer het kruid door de saus.
Als je wil kan je nu wat kokosmelk toevoegen. Ik heb het niet gedaan, het was lekker zo. Verwarm de saus opnieuw een beetje om straks te serveren.
De vis bakken
Doe olijfolie in een pan. Kruid met peper en zout van de molen en leg de vis in de braadpan op een stevig vuur. Laat op het vel krokant bakken tot de vis gaar is. Dat duurt zo’n goeie 5 minuten afhankelijk van de dikte van de vis. Draai de visfilets om en zet het vuur uit. Laat ze nog een paar minuten bakken op zacht vuur.
Serveer de vis met de rijst, gestoomde groenten en de currysaus.
Wijnsuggestie van Tim:
Geen producten gevonden die aan uw selectie voldoen.